هرباریوم‌ها یکی از معتبرترین و اصولی ترین مراکز تحقیقاتی در زمینه تنوع گیاهی هر کشوری محسوب می شوند. به عبارت دیگر هرباریوم، گنجینه ای دائمی از نمونه های گیاهی یک منطقه و بهترین منبع اطلاعاتی در مورد رستنی های آن می باشد. بصورت متداول هرباریوم مجموعه ای از گیاهان خشک شده و نامگذاری شده است که بر طبق یک سیستم رده بندی منظم شده اند و نمونه ها برای ارجاع و جهت بررسی های علمی در دسترس هستند. در حقیقت هرباریوم نوعی موزه است که به عنوان یک بانک اطلاعات خام می توان از آن بهره جست. هر نمونه گیاهی حاوی اطلاعاتی در مورد رویشگاه، ویژگی های گیاه در موقع جمع آوری و معرف تاکسونی است که به آن تعلق دارد و همچنین در بردارنده سایر اطلاعات ثبت شده روی بر چسب آن است.
هرباریوم ها از منابع مهم شناسایی فلورگیاهی هر منطقه می باشند و وظایف متعددی را برعهده دارند از جمله آن که به شناخت گیاهان محلی، منطقه ای ، ملی و بین المللی کمک می کنند، نمونه هایی از گیاهان بومی را که در معرض خطر انقراض قرار دارند، حفظ می کنند و همچنین می توانند به عنوان بذر بانک گیاهی در سالیان طولانی مورد استفاده قرار بگیرند.
هرباریوم دانشگاه قم از سال ۱۳۹۵ در فضایی مناسب در مجموعه آزمایشگاه های زیست شناسی دانشکده علوم پایه، بطور تخصصی توسط دکتر رضا شیخ اکبری مهر راه اندازی شده و دارای چندهزار نمونه گیاهی از مناطق مختلف ایران متعلق به عمدتا گیاهان گلدار و برخی گیاهان پست می باشد. هرباریوم دانشگاه قم در ایندکس هرباریوم جهانی ثبت شده و با کد اختصاصی QUH شناخته می شود. همچنین اطلاعات نمونه های گیاهی موجود در هرباریوم در پایگاه داده ای اختصاصی هرباریوم ثبت و نگهداری می شود.