​​​​​​انسان ها از دوران باستان برای بهتر زندگی کردن، علاقه زیادی به شناختن محیط پیرامون خود، گیاهان زراعی و دارویی و همچنین جانداران داشتند که بعدها به نام رشته زیست شناسی شهرت گرفت. رشته زیست شناسی به شناخت همه موجودات زنده اعم انسان ها، گیاهان، جانوران و تاثیر آن ها در زندگی بشر می پردازد. می توان گفت این رشته یکی از قدیمی ترین رشته های بشری است و تا به امروز تحقیق و کاوش در این رشته همچنان توسط محققین و دانشمندان در حال انجام می باشد. در گذشته نیز دانشمندانی مانند جالینوس در روم، آیورودا پزشک مصری و ابن سینا پزشک و عالم ایرانی به مطالعه و تحقیق در زمینه علوم طبیعی پرداختند و دستاورد های زیادی در این رشته به جای گذاشتند.

گروه زیست شناسی دانشگاه قم در سال ۱۳۸۷ در دانشکده علوم پایه با ۱۲ دانشجو در مقطع کارشناسی زیست شناسی جانوری فعالیت خود را آغاز کرد و در طی این مدت پیشرفت های زیادی در زمینه تجهیز آزمایشگاه ها و نیز جذب هیات علمی داشته است. در حال حاضر گروه زیست شناسی دارای ۶ عضو هیات علمی و ۲ رشته زیست شناسی جانوری و رشته زیست شناسی گیاهی می باشد و با توجه به استقبال دانشجویان از این رشته مقاطع کارشناسی ارشد سیستماتیک گیاهی و فیزیولوژی گیاهی راه اندازی شده است.
 
مدیر گروه فعلی دکتر رضا شیخ اکبری مهر
 
مدیران گروه قبلی گروه زیست شناسی دانشگاه قم :
       • دکتر منصور ابراهیمی از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹
       • دکتر امیرحسین بیکی از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۱
       • دکتر رضا شیخ اکبری مهر از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵
       • دکتر ابراهیم چراغی از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹
  • دکتر پرویز ملک زاده ازسال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱

دارای۲ زیر گروه زیست شناسی جانوری و زیست شناسی گیاهی است:

شناخت جانوران و حیوانات مختلف و مطالعه زندگی آن ها از دیرباز از علاقه مندی های انسان ها بوده است. قرن ها پیش ارسطو فیلسوف برجسته یونان باستان، جانداران را براساس شباهت های ساختاری آن ها رده بندی کرده است اما از قرن نوزدهم میلادی و با کشف میکروسکوپ که یکی از ابزارهای رایج در تحقیقات زیستی به شمار می‌آید، حوزه‌ای تازه برای شناخت موجودات زنده را در دنیای زیست شناسی به وجود آمده است. همچنین شناخت ماده ژنتیکی و کشف DNA و ساختار آن در سال ۱۹۵۳ توسط دو دانشمند انگلیسی دریچه جدیدی برای تحقیقات و مطالعات در مورد جهان طبیعت و ارتباطات تکاملی بین موجودات به وجود آورد. امروزه زیست شناسی جانوری، زمینه‌های مطالعاتی بسیار گسترده و متنوعی دارد.

رشته زیست شناسی جانوری: رشته زیست جانوری دانشگاه قم در سال ۱۳۸۷ در دانشکده علوم پایه در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کرده است و هر ساله پذیرای دانشجویان جدید و علاقه‌مند از سراسر کشور می‌باشد. دانشجویان زیست شناسی جانوری یا علوم جانوری در دوران تحصیل در زمینه های فیزیولوژی جانوری، رده بندی جانوری، میکروبیولوژی، جنین شناسی، بافت شناسی، زیست شناسی سلولی و مولکولی و ژنتیک؛ کسب دانش می نمایند.

​​رشته زیست شناسی  گیاهی: گیاهان تنها به عنوان منبع غذایی مطرح نبوده و بسیاری از نیاز های انسان از جمله تامین الیاف جهت تولید پوشاک، چوب مورد نیاز جهت تولید مبلمان، کاغذ، دارو و همچنین اکسیژن مورد نیاز جهت تنفس را تامین می نمایند پس می توان گفت انسان ها وابستگی کاملی به گیاهان دارند.​مطالعه گیاهان به هزاران سال پیش برمی گردد، ولی مشابه تمام گرایش های زیست شناسی، تنها در قرن بیستم به علمی متنوع و تخصصی تبدیل شد. تا اواخر دهه ۱۸۰۰، گیاه شناسی شاخه های از پزشکی بود و گیاهان غالبا توسط پزشکان و به منظور درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می‌گرفتند. این در حالی است که امروزه زیست شناسی گیاهی، رشته مهمی بوده و دارای تقسیمات متعددی می باشد. رشته زیست شناسی گیاهی دانشگاه قم در سال ۱۳۹۷ در دانشکده علوم پایه در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کرده است و هر ساله پذیرای دانشجویان جدید و علاقه‌مند از سراسر کشور می‌باشد.دانشجویان رشته زیست شناسی گیاهی یا علوم گیاهی در دوران تحصیل در زمینه های فیزیولوژی گیاهی، آناتومی گیاهی، بوم شناسی، گیاهان دارویی، محصولات باغی، کشت بافت و سلول گیاهی، مطالعه جلبک ها و قارچ ها و رده بندی گیاهی؛ کسب دانش می نمایند.

تاریخ آخرین به روز رسانی: ۱۴۰۲/۰۹/۱۴

Close menu